Hovedsiden  
  Tester  
  - Testarkiv  
  Nyheter  
  - Nyhetsarkiv  
  Motorsport  
  Messer  
  Søk  
     
  Kontakt oss  
     

 Nyhet: Audi Q7 V12 – Tidenes råeste dieseldrevne personbil

Av Andreas Jahren - søndag 17. september 2006
Pressemelding: Audi Q7 V12 er utstyrt med en TDI-motor som yter 500 hk og har et dreiemoment på 1000 Nm. Ingen over, ingen ved siden. SuperSUVen Audi Q7 lanseres nå med en seksliters tolvsylindret TDI-motor som yter 500 hk og har et dreiemoment på ufattelige 1000 nm.
Audi Q7 V12

Med Audi Q7 V12 skriver Audi et nytt kapittel i bilhistorien. Aldri før er en bil med så massive dieselkrefter blitt produsert for det kommersielle markedet. Motoren er hentet fra Audi R10, som i sommer skrev bilhistorie ved å bli den første dieseldrevne sportsbilen som har vunnet det ekstreme 24-timersløpet Le Mans.

V12eren gir Audi Q7 ytelser som man må opp i de råeste sportsbilklassene for å matche. Fra 0 til 100 km/t bruker den dieseldrevne superSUVen kun 5,5 sekunder og maksimal trekkraft er tilgjengelig allerede fra 1750 omdreininger i minuttet. Topphastigheten er elektronisk begrenset til 250 km/t. På tross av ekstremytelsene sørger det nyutviklede piezo-innsprøytingssystemet for effektiv bruk av drivstoff.. Ved blandet kjøring er forbruket nede i 1,19 liter per mil. Doble dieselpartikkelfiltere er montert som standard. Sekstrinns tiptronic girkasse og siste generasjon quattro sørger for at kjempekreftene omdannes til fremdrift. Designmessig er det lite som skiller Audi Q7 V12 fra de øvrige Q7-modellene. Likevel vil ekstra beskyttelsesplater i krom foran og bak på understellet og V12-merket gi et diskret hint om hvilken type bil dette dreier seg om.

Audi Q7 har blitt en massiv salgssuksess i Norge og i resten av verden. Med en lengde på drøyt fem meter (5,086 mm) og en bredde på nær to meter (1,983 mm), setter Audi Q7 ny standard for romslighet blant SUVene. Samtidig har Audi Q7 ikke mindre enn 28 forskjellige konfigurasjoner når det gjelder sete- og lasteløsninger. Totalt kan sju personer sitte behagelig i Audi Q7 i tre seterader. Passasjersetene i baksetet kan justeres individuelt, samtidig som de nyter SUV-klassens beste beinplass. Begge baksetene kan vippes ned og skaper med det et lasterom på hele 2,035 liter. Med fem seter i bruk har Audi Q7 en lastekapasitet på 775 liter – klassens suverent beste.

Til nå har Audi Q7 blitt levert med en bensin- og en dieselmotor. Velger du bensin, vil den nyutviklede 4,2-liters V8 FSI-motoren med 350 hk (440 Nm), akselerere giganten fra 0 til 100 km/t på 7,4 sekunder. Dette til tross for at bilen veier 2.240 kilo. Den avanserte FSI-teknologien reduserer drivstofforbruket til 1,36 liter per mil ved blandet kjøring. I Norge vil trolig rundt 80 prosent av kundene velge diesel. Før V12eren leveres, kan de i mellomtiden nyte en råsterk 3.0-liters sekssylindret TDI-motor på 233 hk (500 Nm). Den akselererer Audi Q7 fra 0 til 100 km/t på 9,1sekunder. Ved landeveiskjøring er forbruket kun 0,83 liter per mil og ved blandet kjøring 1,05 liter per mil. Med en tankkapasitet på 100 liter er rekkevidden på dieselutgaven av Audi Q7 nær 1000 kilometer. Av miljøhensyn er vedlikeholdsfritt dieselpartikkelfilter montert som standard.

Super-SUV`en vil også etter hvert bli utstyrt med en 3,6-liters FSI-motor på 280 hk. Hestekreftene omdannes til framdrift gjennom Audis 6-trinns tiptronic girkasse, med permanent quattro. Som Audi RS 4 er Audi Q7 utstyrt med siste generasjon Torsen-differensial, som fordeler kreftene 40 : 60 i forhold til fremhjulsdrift/ bakhjulsdrift. 18-tommers aluminiumsfelger med 235/60 dekk leveres som standard. Super-SUV`en Audi Q7 er fullstappet med ny avansert teknikk: Adaptiv luftfjæring med elektronisk styrt demping, justerbar bakkeklaring fra 150 mm til 240 mm, MMI – avansert underholdnings og informasjonsbetjening, radarteknologi for å bistå sjåføren ved skifte av fil, optisk og akustisk parkeringshjelper og ESP elektronisk stabiliseringsprogram med nye funksjoner som blant annet forbedrer veigrepet på løst underlag. Dette er bare noe av teknologien som kan leveres på Audi Q7.

I Norge koster Audi Q7 3.0 TDI 846.700 kroner, mens V8-utgaven på 4.2 liter koster fra 1231.700 kroner. Inkludert i prisen er et imponerende utstyrsprogram. Blant annet leveres bilene med front- og sidekollisjonsputer, hodeairbag, automatiske beltestrammere, ABS med elektroniske bremsekraftforsterker, servotronic, klimaanlegg, MMI, 18-tommers lettmetallfelger, oppvarmede og elektrisk justerbare speil, integrerte tåkelys i støtfangeren foran, regnsensor, ESP med ASR og EDS, cruise control, multifunksjonsratt og en rekke andre utstyrseffekter. Prisene og leveringstidspunktet for råskinnet Audi Q7 V12 er ikke klare ennå.

Tilbake

Hovedside

 Annonser
 Samarbeidspartnere

  Copyright © motorweb.no. All rights reserved. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Ansvarlig redaktør: Christian Tvedt
Webansvarlig: Andreas Jahren